Τα λεφτά

Καταρχήν, ξέχνα ό,τι ήξερες περί υπολογισμών κατά τη διάρκεια των προηγούμενων στην Ελλάδα σπουδών σου. Τα έξοδά σου στην Αγγλία κατανέμονται με τελείως διαφορετικό τρόπο.Τυπικά, στην Ελλάδα μπορεί να υπολόγιζες στον κάθε μήνα 300 ευρώ για νοίκι, 100 για λογαριασμούς και 300 ευρώ για σένα. Και ως εκεί – άντε και 25 ευρώ στο ΚΤΕΛ ή στον ΟΣΕ κάθε τόσο για να πας να δεις τους δικούς σου. Στην Αγγλία η κατανομή των εξόδων είναι τελείως διαφορετική – καταρχήν είναι δύσκολο να υπολογίζεις τα έξοδα με το μήνα, επειδή πολλά έξοδα γίνονται άπαξ του έτους ή του τριμήνου, ιδιαίτερα αν μένεις σε εστία. Μετά, επειδή αποχωρίζεσαι πολλές συνήθειες της Ελλάδας προσπαθείς να τις ανακαλύψεις και στην Αγγλία, κάτι που είναι ενδεχομένως κοστοβόρο. Το καλό βέβαια είναι ότι τελευταία η λίρα έχει πέσει ως προς το ευρώ – 1,26 ευρώ για κάθε λίρα, πολύ καλή αναλογία, καλύτερη ακόμα και από το 1998 που την είχα αγοράσει για 486 δρχ. Σε συμφέρει να πας σε μία τράπεζα και να μετατρέψεις ένα μεγάλο ποσό σε λίρες πριν ταξιδέψεις. Πολλές τράπεζες έχουν φοιτητικά εμβάσματα. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιείς την ελληνική πιστωτική σου για τις αγορές με πιστωτική, αλλά ούτως ή άλλως το λογικό είναι να ανοίξεις ένα λογαριασμό στην Αγγλία και να κινείσαι με αυτόν. Διάλεξε μία τράπεζα κοντά ή μέσα στο πανεπιστήμιο για να μην παιδεύεσαι. Πολλές έχουν προσφορές για τους φοιτητές που ανοίγουν νέο λογαριασμό (mp3 player ή εκπτωτική κάρτα τρένου). Ψάξε το. Ας τα δούμε αναλυτικά όμως το πώς θα ξοδέψεις τα λεφτά σου στην Αγγλία: 1. Τα δίδακτρα Είναι γεγονός, στην Αγγλία υπάρχουν δίδακτρα! Και δεν είναι και ιδιαίτερα φτηνά. Ευτυχώς οι Έλληνες λογιζόμαστε ως home students λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πληρώνουμε σχετικά λίγα. Υπολόγιζε γύρω στις £3500 για ένα νορμάλ μάστερ (θα πλήρωνες £11000 αν λογιζόσουν ως international student!). Αυτά τα δίνεις είτε μπραφ μαζί με την εγγραφή (έχεις και μία σχετική έκπτωση έτσι) είτε σε 2-3 δόσεις μέσα στο έτος. Υπάρχουν δυνατότητες για υποτροφίες (μέσω ΙΚΥ κυρίως) αλλά οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Θα τα πληρώσεις αναγκαστικά. 2. Ο laptop Στα δικά μου χρόνια υπήρχαν κάποιοι ρομαντικοί φοιτητές που πίστευαν ότι μπορούσαν να βγάλουν ολόκληρο πτυχίο χωρίς τη χρήση υπολογιστή («Δε μου αρέσουν οι υπολογιστές!» και άλλα τέτοια γραφικά). Αργά ή γρήγορα καταλάβαιναν το σφάλμα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις πτυχίο χωρίς το δικό σου laptop! Τελεία και παύλα!

 • Έχεις να παραδίδεις εργασίες σε ρυθμούς χαλάζης. Και, όχι, δε θέλεις να σέρνεσαι κάθε τρεις και λίγο στους κοινόχρηστους υπολογιστές του πανεπιστημίου.
 • Η επικοινωνία σου με τους καθηγητές θα γίνεται κυρίως μέσω email, όπως επίσης και οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση του πανεπιστημίου προς εσένα (επιστροφές βιβλίων στη βιβλιοθήκη, αλλαγές ωραρίων κτλ.). Το δικό μου πανεπιστήμιο θεωρούσε ακαδημαϊκή υποχρέωση των φοιτητών να ελέγχουν το πανεπιστημιακό τους email τουλάχιστον άπαξ της εργάσιμης ημέρας.
 • Όλο το ακαδημαϊκό ψάξιμο που θα κάνεις θα γίνεται μέσω internet. Σιγά μην ξεφυλλίζεις journals εν έτει 2008. Τα journals θα τα πιάνεις μόνο για να τα φωτοτυπήσεις (και αν). Πολλοί καθηγητές επίσης αναρτούν τις σημειώσεις τους μόνο ηλεκτρονικά – για να μη μοιράζουν φυλλάδια εν ώρα μαθήματος.

και το σημαντικότερο

 • Όλη σου η επαφή με τον έξω κόσμο, και κυρίως με το κομμάτι του που λέγεται Ελλάδα, θα γίνεται μέσω του internet. Μουσική, ειδήσεις, επικοινωνία, MSN, Skype, ταινίες, ραδιόφωνο, όλα θα γίνονται μέσω του internet. Το 1998 εγώ πρόλαβα και αντάλλαξα καμιά δεκαριά χειρόγραφα γράμματα με φίλους μου στην Ελλάδα. 10 χρόνια μετά, δεν πιστεύω να υπάρχει μορφωμένος άνθρωπος χωρίς email…

Μην τον αγοράσεις από την Αγγλία! Αγόρασέ τον από την Ελλάδα. Οι τιμές, η εγγύηση και οι ευκολίες πληρωμής είναι καλύτερες εδώ. Αγόρασέ τον αρκετά νωρίς και «στήσε» τον όπως σου αρέσει – αγγάρεψε και στην ανάγκη κάποιον κομπιουτερά φίλο σου να σου εγκαταστήσει τις απαραίτητες ευκολίες. Υπολόγιζε λοιπόν και ένα χιλιαρικάκι ευρώ εδώ. Δεν θα ήταν κακή ιδέα να αγοράσεις όμως από την Αγγλία κάποιον φτηνό inkjet εκτυπωτή, τον οποίο θα πουλήσεις μετά κοψοχρονιά. Όπως τονίζει και η pixelsprite, οι Macintosh στην Αγγλία είναι φτηνότεροι. Δε γνωρίζω από αυτά, ήμουν ανέκαθεν παιδί των PC. Αν ενδιαφέρεσαι για iBook, ψάξε για να δεις τιμές στο PC World. 3. Τα εισιτήρια Σε αντίθεση με την κοινή άποψη (contrary to common belief), τα μεταφορικά Ελλάδα-Αγγλία δεν είναι από τα κύρια έξοδά σου. Καταρχήν, υπάρχουν κόλπα για να μειώσεις αυτά τα έξοδα κατά πολύ. Σε γενικές γραμμές, αεροπορικό εισιτήριο πάνω από τις £200 είναι «τσιμπημένο». Μπορείς να βρεις και φτηνότερο. Ελλάδα θα πας 1 μήνα τα Χριστούγεννα, 1 μήνα το (δυτικό) Πάσχα και το καλοκαίρι. Οπότε υπολογίζεις γύρω στις £600 για έναν χρόνο.

 • Η πρώτη σου πτήση από Ελλάδα για Αγγλία θα είναι απλής μετάβασης (one-way)! Από εκεί και πέρα, τα εισιτήριά σου θα είναι Αγγλία-Ελλάδα-Αγγλία και όχι Ελλάδα-Αγγλία-Ελλάδα! Ο λόγος είναι ότι λόγω τουρισμού/ανταγωνισμού, οι τιμές εισιτηρίων στην Αγγλία είναι καλύτερες.
 • Απέφυγε τους τουριστικούς πράκτορες (Lunn Poly, Thomas Cook κτλ.). Είναι καλοί μόνο στο να κλείνουν πακέτα διακοπών με ξενοδοχεία. Πολλοί επίσης προτιμούσαν να κλείνουν charter εισιτήρια με αεροπορικές εταιρίες που δεν τις ήξερε ούτε η μάνα τους. Δεν το δοκίμασα ποτέ και δεν το συνιστώ. Κακή εξυπηρέτηση, ώρες αναχώρησης τα χαράματα και ένα αεροπλάνο γεμάτο Άγγλους τουρίστες.
 • Οι ημερομηνίες που κλείνει το πανεπιστήμιο σου είναι γνωστές ήδη από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους και τηρούνται απαρέγγλιτα! Οπότε, δεν έχεις λόγο να μην κλείσεις εισιτήρια νωρίς. Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο φτηνά.
 • Μην περιορίζεσαι στις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις (Ολυμπιακή, Aegean, British). Εχεις συνήθως πολλές παραπάνω επιλογές αν κάνεις transit (αλλαγή) σε κάποιο ενδιάμεσο αεροδρόμιο, και αυτό γιατί εξυπηρετείσαι από πολύ περισσότερες εταιρίες (οι αεροπορικές εταιρίες μπορούν να εκτελούν πτήσεις μόνο από/προς τη χώρα τους). Ετσι, προσθέτεις και εταιρίες όπως KLM, Lufthansa, Alitalia, Swiss, Austrian κτλ. [Κόλπο που έκανα 1-2 φορές στην Alitalia: Έκλεινα την πρώτη πτήση προς Μιλάνο πρωί και τη δεύτερη από Μιλάνο βράδυ. Έτσι είχα 6-7 ώρες για βόλτα στο Μιλάνο!]. Αν εξυπηρετείσαι από το Ελ. Βενιζέλος έχεις άπειρες επιλογές, από το Μακεδονία λιγότερες. Αν εξυπηρετείσαι από μικρότερα αεροδρόμια οι συνδέσεις είναι τραγικές εκτός καλοκαιριού. Είναι προτιμότερο να κλείσεις εισιτήριο για Αθήνα και μετά ένα δεύτερο εισιτήριο εσωτερικού. Γενικά, όσο πιο μικρά τα αεροδρόμια, τόσο πιο δύσκολες οι συνδέσεις. Το ιδανικό είναι Λονδίνο-Αθήνα. Αν θες να συνδέσεις Dundee με Χανιά έχεις πρόβλημα…
 • Το φτηνότερο συνήθως είναι να κλείνεις απευθείας από τις αεροπορικές εταιρίες. Το πιο εύκολο είναι να δεις τις τιμές τους από τα επίσημα sites τους και να τα κλείσεις μέσω πιστωτικής κάρτας. Υπόψιν, τα κλασικά, χάρτινα εισιτήρια έχουν καταργηθεί πλέον. Το «εισιτήριο» το εκτυπώνεις πλέον εσύ. Φτηνά εισιτήρια βρίσκεις επίσης από το Expedia (τα περισσότερα εισιτήριά μου τα έχω κλείσει από εκεί). Αν προτιμάς τους κλασικούς πράκτορες, δοκίμασε το STA travel. Εξαιρετικός πράκτορας είναι το ελληνικών συμφερόντων Argo Travel στο Λονδίνο, που κλείνει εισιτήρια και τηλεφωνικά και εξυπηρετεί εξαιρετικά την ελληνική φοιτητιώσα νεολαία.
 • Υπάρχει πάντα η Easyjet και οι μιμητές της. Η Easyjet πουλάει πολύ φτηνά εισιτήρια, αν κλείσεις νωρίς. Δεν έχει ιδιαίτερες ανέσεις, είναι αυστηρή με τα υπέρβαρα και δεν είναι φτηνότερη από άλλες αν δεν πάρεις τα πρώτα, φτηνά εισιτήρια. Είναι ιδανική πάντως αν σου τη βαρέσει να πας στην Ελλάδα για ένα Σαββατοκύριακο.
 • Πολλές πόλεις εξυπηρετούνται από περισσότερα από ένα αεροδρόμια, ιδιαίτερα εντός και πέριξ του Λονδίνου. Μην ξεχνάς να υπολογίζεις το κόστος μετάβασης από/προς το αεροδρόμιο, γιατί τα τρένα τείνουν να είναι κάπως τσιμπημένα. Επίσης, υπολόγιζε ότι όσο πιο βόρεια μένεις, τόσο ακριβότερα τα εισιτήρια. Και λόγω απόστασης και λόγω δυσμενέστερων συνδέσεων.

4. Η εστία Για την εστία τα έχουμε ξαναπεί. Πληρώνεις ανά τρίμηνο, συνολικά σου βγαίνει γύρω στις £3000 για έναν χρόνο και δεν πληρώνεις τίποτε έξτρα. 5. Η καθημερινότητα H μεγαλύτερη διαρροή χρημάτων γίνεται στην καθημερινότητα! Μέχρι στιγμής βγάλαμε στα πάγια γύρω στις £8000. Υπολόγιζε για μία πολύ συντηρητική ζωή επιπλέον γύρω στις £1000 ανά τρίμηνο. Και αυτό γιατί:

 • Απλά, καθημερινά πράγματα που στην Ελλάδα ενδεχομένως τα θεωρούσες και ως ταπεινές επιλογές (πχ. να πάρεις λεωφορείο αντί για ταξί), στην Αγγλία είναι πανάκριβα. Ενδεικτικά, το λεωφορείο για 2 km από το πανεπιστήμιο στο κέντρο του Reading αυτή τη στιγμή κάνει £2!
 • Η φτηνή επιλογή για διασκέδαση είναι το να πίνεις μπύρες στο Union (£2 το pint, καθόλου άσχημα!). Οτιδήποτε αξιοπρεπέστερο είναι ακριβότερο. Ταβέρνες/κουτούκια προφανώς δεν υπάρχουν, οπότε βολεύεσαι με ό,τι βρεις. Εμείς βγαίναμε στο παρακμιακό κινέζικο (εξαιρετικό φαΐ με £10 το άτομο) ή στο Nando’s (κοτοπουλάδικο με £15 το άτομο). Τα κλαμπ δεν είναι ακριβά, αλλά τα ποτά τους είναι σε μεζούρες των 25 ml, οπότε πίνεις τριπλές και τετραπλές βότκες για πλάκα. Ο κινηματογράφος είναι στα ελληνικά επίπεδα.
 • Τα τρόφιμα είναι ακριβά! Ιδιαίτερα τα τρόφιμα που έχουμε συνηθίσει να τρώμε ως Έλληνες. Οπότε μην περιμένεις να καταναλώνεις φέτα με τον τενεκέ, 200 γραμμάρια θα παίρνεις μια στο τόσο έτσι για τη γεύση. Ούτε γεμιστά θα φτιάχνεις. Θα βολεύεσαι συχνά με το φαγητό της λέσχης το οποίο το πληρώνεις, γύρω στις £3 το γεύμα. Πολλοί έφερναν λάδια και κρέατα με τις αποσκευές τους από την Ελλάδα. Το βρίσκω υπερβολικό.
 • Οι βόλτες είναι ακριβές! Αυτοί που ήμασταν κοντά στο Λονδίνο δεν αντιστεκόμασταν στον πειρασμό να πάρουμε το τρένο και να περάσουμε μία μέρα στην παγκόσμια αυτή μητρόπολη. Η βόλτα για καφέ και φαγητό έβγαινε £25 στην ξεφτίλα. Οχι ότι είναι λάθος φυσικά το να επισκέπτεσαι το Λονδίνο/Μάντσεστερ/Εδιμβούργο αν είσαι κοντά (αν δεν το κάνεις τώρα, τότε πότε;), αλλά έχε στο νου σου ότι σου κοστίζει. Καλύτερα να κόψεις όμως από αλλού. Αξίζουν αυτές οι βόλτες.
 • Τα ψώνια. Καθαρά και ξάστερα: Δεν πρόκειται να βρεις πράγματα στην Αγγλία που δεν βρίσκεις στην Ελλάδα, εκτός φυσικά από τα εξειδικευμένα. Δεν αξίζει να πηγαίνεις «για ψώνια» αγοράζοντας πέρα από τις ανάγκες σου. Οι Άγγλοι, όπως και οι Έλληνες, ψωνίζουν από τα εμπορικά κέντρα, από Zara, Mango, H&M. Τσίτια θα βρεις και μάλιστα ακριβότερα. Κόλπο: Οι γονείς σου δεν πρόκειται να σου δώσουν λιγότερα χρήματα αν έχεις ψωνίσει ήδη από Ελλάδα. Εξοπλίσου! Κράτα τα λεφτά σου! Χίλιες φορές καλύτερα να δώσεις τις £150 που θα φας «για ψώνια» σε μία εκδρομή ή ένα θέατρο στο Λονδίνο. Επιφυλάσσομαι για τις εκπτώσεις του Ιανουαρίου, τα δίνουν όλα τζάμπα. Εγώ ακόμη και τα χαρτικά τα αγόραζα από εδώ όταν μπορούσα. Σιγά μη πληρώσω διπλά τα μελανάκια του εκτυπωτή και £2 το Uniball.
 • Τα τσιγάρα. Αν καπνίζεις, την έχεις άσχημα. Τα τσιγάρα κοστίζουν 2-3 φορές τις τιμές που έχεις συνηθίσει, αλλά όπως και να έχει το τσιγάρο θα το ελαττώσεις. Ξέχνα τα γεμάτα καπνό κλαμπ και τα ρεμπετάδικα-τεκέδες. Το τσιγάρο απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους (και εννοείται και στην εστία). Θα καπνίζεις έξω, στη βροχή και στο κρύο. Και αν θες καφέ-και-τσιγάρο, θα παίρνεις τον καφέ σου σε πλαστικό ποτηράκι και θα καπνίζεις στο παγκάκι. Πολλοί έφερναν 4-5 κούτες τσιγάρα μαζί τους για να βγάλουν το τρίμηνο. Αν καπνίζεις πολύ, σου έρχεται πιο οικονομικά, αλλά είναι και παγίδα, γιατί πάντα έχεις τσιγάρα στο δωμάτιο. Σκέψου να το κόψεις.
 • Όσο πιο βόρεια, τόσο πιο φτηνά! Όσο πιο κοντά στο Λονδίνο, τόσο πιο ακριβά! Α ρε φτωχομάνα Σκωτία!
Advertisements

14 Responses to Τα λεφτά

 1. Ο/Η Pixel Sprite λέει:

  apla na simioso pos osoi skefteste na parete macintosh kalytera na to parete apo agglia.To panemorfo macbook tha sas vgalei mia hara gia poly kairo kai h apple uk exei eidikes times gia foitites gia ola tis ta proionta + 3 xronia egiisi.Endiktika, to ftinotero macbook exei 600 lires.

 2. Ο/Η Anonymous λέει:

  Λίγο άσχετο… Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο κόσμο ξέρω χωρίς e-mail!

  Christos

 3. Ο/Η writersblokc λέει:

  Έλαβα μια επιστολή πριν μερικές μέρες που λέει μεταξύ άλλων:

  …the Government announced that it would no longer provide funding to universities for students who are studying a qualification that was equivalent to, ar at a lower level than one they have already achieved.

  Και συνεχίζει:

  However, if you already hold a qualification which is equal to or higher than that offered by the course at the UoAL, you will have to pay a higher fee.

  Το ότι έχω πτυχίο ΤΕΙ (καμία σχεση με τα courses που έχω κάνει apply):

  -τους νοιάζει;
  -σημαίνει ότι δεν μπορώ να κάνω αίτηση για tuition fee loan?

  Τι μαλακίες είναι πάλι αυτές; 😦

 4. Ο/Η Pixel Sprite λέει:

  writersblock: stile mou ena mail sto mail pou exw sto blog na to doume pio analitika giati de katalava tipota apo ta parapanw 😀

 5. Ο/Η The Chemist λέει:

  Το ΤΕΙ μετράει σαν πτυχίο πανεπιστημίου (bachelor), οπότε αυτό που σου λέει η επιστολή μάλλον σημαίνει ότι αν έχεις ήδη bachelor, δεν πρόκειται να σου κάνουν funding για ακόμη ένα bachelor! Θα σε βοηθήσουν μόνο αν θες να κάνεις master. Στείλε την επιστολή στην pixel sprite αν μπορείς, να τη μελετήσουμε.

 6. Ο/Η cinderella λέει:

  Τώρα που ήρθαν τα conditinal offer, τώρα που σιγά σιγά το συνειδητοποιούμε οτι τέρμα τα ψέματα από του χρόνου θα είμαστε κάτοικοι Αγγλίας, τώρα που βρήκα εγώ το blog σας, γιατί έχετε πανω από μήνα να γράψετε;;; Ελπίζω να μην το παρατήσατε!! Έχετε κάνει εκπληκτική δουλειά παιδιά!!

 7. Ο/Η cinderella λέει:

  conditional και όχι conditinal όπως έγραψα!

 8. Ο/Η The Chemist λέει:

  Πλάκωσε λίγο η δουλειά λόγω του καλοκαιριού αγαπητή Σταχτοπούτα και ολιγωρήσαμε! Υπάρχουν πολλές ιδέες στο μυαλό μας και πρέπει να κάτσουμε να γράψουμε!

  Παρατηρώ ότι το google καθυστερεί στο να μας προσθέσει στο ψαχτήρι του. Χμμμ…

 9. Ο/Η Pixel Sprite λέει:

  soooooooryyyyyyyyyy exoume phjei kai meis edw!! epanerxomaste TWRA! Me nea posts 🙂

 10. Ο/Η writersblokc λέει:

  Πριν μερικές μέρες πήρα το welcome pack από το uni και αναφέρει ως total tuition fees: 3.145 λίρες. Να υποθέσω ότι δεν έλαβαν υπόψη τους (ή δεν κατάλαβαν;) ότι έχω ήδη ένα πτυχίο ΤΕΙ; Όπως και να’χει συμπληρώνη ήδη την αίτηση για το tuition fee loan, και έχω καθυστερήσει κιόλας.

  Estimated living costs: 4.000
  Accomodation costs: 3.050-6.670

  Όταν τα βλέπω έτσι μαζεμένα, μια φράση μου έρχεται στο μυαλό…που πας ρε Καραμήτρο;;

 11. Ο/Η Pixel Sprite λέει:

  mallon de katalavan, kane tin kota esy 😛

  Nai einai polla ta lefta alla jerw poly kosmo pou kanei kai part-time douleitsa, tha mporeis na vgaleis to noiki sou.

  Opos sou eipa o,ti xriasteis kai gia douleies rije ena mail mporei na vroume kati tis 🙂

  Kalo kouragio, ek twn ysterwn 8a ajizei pistepse me!!

 12. Ο/Η writersblokc λέει:

  Ενοείται ότι θα παίξει δουλειά, δεν νομίζω να γίνεται διαφορετικά. Εδώ δούλευα όταν σπούδαζα στην Καβάλα, δεν θα δουλεύω εκεί; Απλά αγχώνομαι για το πως θα μπουν τα πράματα σε μια σειρά. Αγχώνομαι και βιάζομαι!

  Σ’ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και την υποστήριξη. Συνεχίστε την καλή δουλειά.

 13. Ο/Η pinelopi t. λέει:

  kalispera ki apo mena!
  pragmatika sugxaritiria gia ti douleia sas!
  feugw se teris meres gia Leeds kai den exw kanei tpt.molis simera apektisa oles tis proupotheseis gia na me dextoun!

  den exw plirwsei to uni kai gia na to kanw prepei na metatrapei i prosfora se unconditional!pws tha krataw tosa xrimata mazi mou?!
  pws tha psaksw gia spiti tetoia epoxi?????

 14. Ο/Η nisyrios λέει:

  Καλησπέρα! Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Είναι αλήθεια ότι το έχουμε ψιλοπαρατήσει το blog λόγω υποχρεώσεων αλλά είμαστε εδώ για να απαντάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!

  Μην αγχώνεσαι, οι Άγγλοι είναι λιγότερο τυπολάτρες από τους Έλληνες. Εφόσον εκπλήρωσες τις προϋποθέσεις της unconditional offer, είσαι ΟΚ. Κάνε ό,τι μεταφράσεις/θεωρήσεις χρειάζεσαι γρήγορα και στείλε ένα email στο admissions office λέγοντας ότι έχεις λάβει την τάδε προσφορά, όλα είναι πλέον ΟΚ και ότι έρχεσαι κανονικά την Τρίτη. Δεν έχεις δηλαδή να περιμένεις πρώτα να καταθέσεις τα χαρτιά σου και να περιμένεις μία conditional offer.

  Το uni θα το πληρώσεις όταν πας εκεί. Γενικά, για μεγάλα ποσά δε χρησιμοποιείς μετρητά, αλλά επιταγή – μπλοκ επιταγών θα σου εκδόσει η τράπεζα μόλις ανοίξεις λογαριασμό στο Leeds, πολλά πανεπιστήμια δέχονται πια και πιστωτικές. Δες τι deadline ορίζει το πανεπιστήμιό σου για την πληρωμή. Οταν φύγεις από εδώ καλό είναι να έχεις ένα σεβαστό ποσό για τα πρώτα σου έξοδα μαζί σου, αλλά μην πάρεις και τούβλα τα 100ευρά μαζί σου! Οταν θα ανοίξεις λογαριασμό στην Αγγλία πες στους δικούς σου να σου στείλουν με έμβασμα και θα έχεις τα λεφτά σου σε 3 εργάσιμες.

  Αν τώρα το πανεπιστήμιο απαιτεί να πληρωθεί σώνει και καλά την πρώτη μέρα (που δεν το πιστεύω), τότε αναγκαστικά θα πρέπει να έχεις τα χρήματα μαζί σου.

  Οσο για σπίτι, χμμμ… αναγκαστικά θα μείνεις σε ξενοδοχείο τις πρώτες ημέρες και θα πας όσο πιο σύντομα μπορείς στο Accomodation Office του πανεπιστημίου για να σε κατευθύνουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: